Diana off Duty

Vintage, антики, втора ръка – как да ги познаем?

разлика между винтидж, ретро и антика

Vintage, антики, втора ръка – как да ги познаем?

Все по-често виждам хора, които използват понятията антика, винтидж и втора употреба грешно. И не ме разбирайте погрешно и аз обичам втори употреби, но всъщност винтидж неща имам само едно (и то е спорно да го нарека така), а антики… изобщо нямам.

Разбира се, най-очевидното е, че за втора ръка се смята абсолютно всичко, което е употребявано преди. Дрехи от майка ви, баба ви, от приятелки, както и такива от непознати в магазини и facebook групи. Много хора смятат всичко втора употреба за винтидж, но това далеч не е така. 

Истината е, че и антиките, и винтидж нещата, реално погледнато са стари. В търговията тези термини зависят главно от годината на производство. Така дори и неща, които не са били носени/употребявани, могат да бъдат винтидж. Но пък това не прави всяко старо нещо винтидж или антика. 

Често, когато заговорим за годината на производство на нещо, го правим с идеята, че то е по-здраво, по-добре изработено, по-интересно. Но това, че е старо, само по себе си не му добавя допълнителна стойност. В много случаи това дори ще намали стойността му. Това, което го прави винтидж или антика, е качеството на изработка, което се свързва с определени епохи. 

DianaoffDuty използва affiliate links и някои от нещата може да са изпратени като PR. Това не променя мнението ми за тях. 

Тази статия не е спонсорирана. Прочетете disclaimer за повече информация.

Antique vs vintage

Антики.

Реално погледнато, почти всичко може да бъде считано за антика. В технологията, например, продукти на над 10 години могат да бъдат считани за антика. Всъщност, антиките се определеят от възрастта на вещта. В най-общия случай, антиките са на не по-малко от 100 години, като стойността им се определя от значението им в историята и тяхната естестическа стойност. 

Има случаи, обаче, в които се прави компромис с този стандарт. В случая става дума за наследствени вещи, които, за да бъдат антики, трябва да са се предавали през над 2 поколения, като едно поколение се счита да е 40 години. Това прави възможно антиките да бъдат считани за такива дори и да са на 80 години. 

difference vintage retro antique
vintage retro antique

Винтидж.

Терминът ‘винтидж’ се отнася за вещи, които са по-скоро създадени от антиките. При някои хора се създава усещането, че ако нещо не е достатъчно старо, за да бъде антика, то значи е винтидж. Въпреки, че общата идея е такава, всъщност не това е ‘правилото’. Възможно е нещо да е старо и да не е нито антика, нито винтидж.

Терминът ‘винтидж‘ е малко по-относителен отколкото ‘антика’, защото носи няколко приети значения. Най-свободно приложимото е, че е нещо, което носи модна стойност и е било модерно в различна ера от сегашната. Според експерти в търговията, терминът ‘винтидж’ означава, че нещо е на поне 50 години, но под 100. Това значение обаче не включва по-новите неща, като автомобили и мобилни телефони. 

Самият термин ‘винтидж’ всъщност идва от процеса, по който се датират бутилките вино. В този случай, ако реколтата в определена година е била добра, то се приема, че виното, бутилирано през тази година, е високо качество (затова и ‘vintage’ се превежда като ‘реколта’ на български). Затова едно от най-важните неща, които трябва да вземем предвид, когато ще класифицираме нещо като ‘винтидж’, е през коя година е създадено. По това се определя и стойността. 

Затова във втората употреба не всичко е винтидж. Някои неща са просто втора употреба, докато други са били знаменити за времето си. 

вие имате ли винтидж или антики?

Want to share?

Leave a Reply

Close Menu