Diana off Duty

7 погрешни схващания за слънцезащитата и защо е толкова важна.

мнение altruist слънцезащита dianaoffduty

7 погрешни схващания за слънцезащитата и защо е толкова важна.

altruist sunscreen review

Днес идвам, за да ви говоря по тема, по която говоря по няколко пъти в годината, защото е важна. Това е темата за слънцезащитата. Наближава лятото, както и дните, които надявам се, ще прекарваме изцяло на слънце. Слънцезащитата е важна и то не само за забавяне на стараенето. Истината е, че дори едно изгаряне (изгаряне се брои всяко зачервяване на кожата вследствие на слънцето) за 2 години утроява шансовете ви да развиете меланом. Меланомът е най-сериозният тип рак на кожата. Продължете да четете, за да видите 7 погрешни схващания за слънцезащитата. Моля ви, носете слънцезащита редовно и правилно.

DianaoffDuty използва affiliate links и някои от нещата може да са изпратени като PR. Това не променя мнението ми за тях. 

Тази статия не е спонсорирана. Прочетете disclaimer за повече информация.

слънцезащитата се слага преди останалата грижа.

Интересно е колко хора съм виждала да си нанасят слънцезащитата преди останалата грижа за кожата. Всъщност, ако слагате слънцезащитния продукт преди всички останали рискувате да не видите ползите от останалите продукти.

трябва да нанесете слънцезащитата 20 минути преди да излезете от вкъщи, за да започне да работи.

Слънцезащитата, физическа или химическа, няма нужда от време, за да “започне да работи”, както много хора си мислят. Всъщност, идеята да изчакате идва от това да може продукта да попие в кожата, за да не го размажете и да изгубите покритието на места. В този случай изчаквайте 15-20 минути преди да нанесете основата си. Ако не носите грим – просто нанесете слънцезащитата, няма нужда да чакате преди да излезете (но пък е хубаво да сте се облекли, ако не сте, за да не изгубите покритието там, където дрехите ще се докоснат до лицето ви).

Ако не сте сигурни дали използвате физическа или химическа слънцезащита – погледнете състава на опаковката. Ако видите zinc oxide или titanium oxide, значи най-вероятно имате физическа (или ‘минерална’) слънцезащита. Това са и продуктите, които оставят бял филм върху кожата докато ги нанасяте. 

мнение altruist слънцезащита dianaoffduty

мислите си, че слънцезащитният фактор в крема или фон до тена ви е достатъчен.

Знам, че е досадно да нанасяте 100 продукта, но имате нужда от друг продукт. Дерматолозите казват, че е нужно да използвате 2 милиграма слънцезащитен продукт на см2. Това е еквивалентно на чашка за шот (или 2 суперни лъжици) продукт върху откритите части на тялото. Около 1 чаена лъчичка е достатъчна за лицето ви

Но тъй като главната цел и съставки на кремовете за лице и фон дьо тените не са слънцезащита, то ще се нуждаете от 7 пъти нормалното количество фон дьо тен, за да видите полза от фактора в нея. Слънцезащитният фактор в кремовете и фон дьо тените не е съвсем безполезен, защото чрез тях може да успеете да допокриете място, на което не сте нанесли достатъчно от слънцезащитния продукт.

diana off duty

избирате слънцезащитния фактор спрямо тена ви.

Слънцезащитният фактор не показва колко защита ще получите, а колко време ще бъдете защитени. Ако обикновено отнемат 20 минути на кожата ви, за да почервенее, но сте сложили слънцезащитен продукт с фактор 15, то на кожата ви ще ѝ отнеме 15 пъти повече време, за да почервенее. В случая – 15х20 минути са равни на около 5 часа преди да изгорите.

Тук обаче идва момента, че се потим за огромно съжаление на всички пътуващи с градски транспорт и трябва да нанасяме слънцезащита на всеки 2 часа, за да бъдем постоянно защитени (по-често ако плуваме, потим се по-обилно, подсушваме се). По принцип се съм съгласна да се използват спрейове като единствена слънцезащита за деня, но смятам, че са чудесни за допълнително нанасяне през деня. Някои, като този на La Roche Posay, дори могат да бъдат нанесени върху грим!

Мислите си, че с наслагване на spf ще получите по-висок фактор

За съжаление, слънцезащитният фактор не работи така. Ако използвате крем с SPF15, допълнително SPF30 в слънцезащитния крем и във фон дьо тена ви има SPF10, няма да получите общо SPF55. Това, което ще получите е най-високият SPF от продуктите ви – в случая, SPF30. Тоест, кожата ви ще започне да изгаря след 30х20 минути (погледнете предишната точка). Това са около 10 часа слънце преди да изгорите

Всъщност, идеята на наслагването е, да се подсигурим, че всяка част, която ще е изложена на слънце, ще бъде покрита. За съжаление, дори едно просто изгаряне на ушите може да увеличи шанса ви да развиете рак на кожата

 

мислите си, че не е нужно да носите слънцезащите ако няма слънце или няма да излизате.

UV радиацията, която достига до земната повърхност е на 95% съставена от UVA лъчи. Те не са толкова интензивни, колкото са UVB лъчите, които отговарят за силното изгаряне на кожата. UVA лъчите съществуват с горе-долу еднакъв интензитет през всички часове на деня и всички сезони и спокойно минават през облаци и стъкло. Затова трябва да нанасяте SPF дори и в дъждовни дни, дори и да си стоите вкъщи пред прозореца. Аз предпочитам да нося висок фактор дори и зимата, защото не виждам причина да не го правя, но някои свалят на SPF30 зимата и SPF50 лятото. Имайте предвид, че слънцезащитен продукт с SPF под 30 не се препоръчва от повечето дерматолози, а тези над SPF50 са донякъде безсмислени, защото и без това трябва да нанасяте редовно през деня. Не ви дават по-добра защита, защото не така работи слънцезащитата (прочетете по-горе). 

sunscreen review

разчитате само на стикове и спрейове

Слънцезащитните продукти вършат работа само и единствено, ако сте покрили всяка открита частица от кожата си. Дори и да изгори един малък дял от 1х1см, увеличавате шансовете си да развиете меланом с 50%. Изглежда, че за много хора слънцезащитата е просто начин да се предпазим от преждевременно стареене, но това не трябва да бъде единствената ви причина да я използвате, защото има много по-сериозни неща от това. Но дори и това да е главната ви подбуда (няма да лъжа, на мен ми беше в началото) – радвам се, че поне използвате слънцезащита редовно

За съжаление, със спрейове и стикове не можете да сте сигурни, че сте нанесли достатъчно количество навсякъде. Спрейовете буквално се изпаряват във въздуха още при нанасяне, а стиковете нанасят по-голямо количество на едно място, по-малко на друго и като цяло работата е неравно покритие. Когато можете, придържайте се към лосиони. Ако използвате спрейове или стиквое – слагайте голямо количество – няма такова нещо като ‘прекалено много слънцезащита’, повярвайте ми. Повечето хора използват недостатъчно

Освен това не забравяйте да разнесете, за да покриете всяка част на кожата – дори и ушите и задната част на коленете.

допълнителна информация.

Слънцезащитния продукт на снимките е на Altruist и съм писала за него преди. Използвам го и го купувам редовно от тогава, защото върши работа и е евтин. Освен това компанията прави редовни дарения, а през 2018та са дарили 10 000 бутилки от по 200мл слънцезащитни продукти с SPF30 (на стойност над £40,000) на  Stichting Afrikaanse Albino’s, за да бъдат защитени най-уязвимите. 

Освен това, в партньорство с GRUUM cosmetics, Altruist са дарили и над £12,000 на Melanoma UK. 

Продуктите на Altruist са налични в Amazon.co.uk.

добре ли сте защитени от слънчевите лъчи?

Want to share?

Leave a Reply

Close Menu