Diana off Duty

Грижата за кожата и месечният ви цикъл: какво общо имат?

грижа за кожата

Грижата за кожата и месечният ви цикъл: какво общо имат?

Често чуваме, че трябва да пробваме определени продукти поне месец, за да видим има ли ефект от тях, или не. И това е така – клетките се делят на около 28-40 дни (в зависимост от възрастта ви, типа кожа и т.н.), а за продукти, които се борят с белези, например, им е нужно да се махне най-горният слой, за да се открие хубавата кожа.

Това, което не се споменава толкова често е, че ако нещо не ни харесва в даден момент от месеца не означава, че в друг също няма. 

Това е благодарение на месечния ни цикъл и играта на хормоните в нас. Всички знаем за пъпките преди началото му, смяната на настроения, болките в гърдите. Но знаем ли как работи кожата през това време? 

DianaoffDuty използва affiliate links и някои от нещата може да са изпратени като PR. Това не променя мнението ми за тях. 

Тази статия не е спонсорирана. Прочетете disclaimer за повече информация.

Започвам с това, че дните по-долу са примерни, приети като най-‘стандартния’ месечен цикъл. При всеки е различно. Много е важно да си следите месечния цикъл, за да сте наясно какво се случва в тялото ви. При притеснения – винаги посещавайте лекар. 

как се повлиява кожата ни от различните фази на месечния ни цикъл?

Ден 1-7: Десквамационна фаза (менструация)

Това са дните на олющване на функционалния слой на ендометриума. Жълтото тяло дегенерира поради липса на оплождане и имплантиране на яйцеклетката, отделена в предишния цикъл, а нивата на циркулиращите естрогени и прогестерон спадат рязко. 

Какво означава това за кожата?

Намалена продукция на себум. Ниските нива на прогестерон означават и че работата на естествената бариера на кожата е намалена. В този момент кожата ни е по-суха, захабена и чувствителна. 

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА КОЖАТА СИ? 

Придържайте се към нежни и успокояващи съставки като невен, алое вера, див пелин. Добър момент е да се използва Витамин Ц, тъй като ще помогне на кожата да изглежда по-жива.

Продукти с хиалуронова киселина са нужни за максимална хидратация, както и подхранващ крем, за да запечатате влагате в кожата. В този пост обяснявам за разликата между сухата и дехидратираната кожа.

ДЕН 8-13: Пролиферативна (преовулаторна) фаза

Естрогените нарастват и предизвикват пролиферация на всички структурни елементи на ендометриума. Тя продължава десетина дни и завърша с настъпването на овулацията.

Какво означава това за кожата?

Кожата се ребалансира и усилва продукцията на колаген. Кожата ни е спокойна, без видими дразнения.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА КОЖАТА СИ? 

Сега е моментът да изкарате нежните ексфолиращи средства, за да допълните естествените реакции в тялото. 

ДЕН 14: Овулация

Пик на нивата на естроген в тялото ни, клетките се делят по-бързо и кожата ни е в най-най-доброто си състояние. Кожата сякаш блести отвътре. 

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА КОЖАТА СИ? 

Балансирайте използването на ексфолианти с нежни и успокояващи съставки.

ДЕН 15-28: Секреторна фаза

Може да се вижда и като подготовка за имплантиране и начално изхранване на оплодената яйцеклетка. Съвпада с лутеалната фаза на яйчниковия цикъл, през която жълтото тяло секретира значителни количества прогестeрон и по-малко естрадиол.

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА ЗА КОЖАТА?

Порите се запушват малко повече от нормално, засилва се продукцията на себум. В резултат кожата се омазнява по-бързо, излизат пъпки.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА КОЖАТА СИ? 

Отделете специално време, за да почиствате старателно лицето си. Използвайте продукти, които предотвратяват възпаленията и пъпките. Балансирайте използването на съставки за лечение на акне с успокояващи или възстановяващи съставки. Антиоксидантите са най-добрия ви приятел в този период.

забелязали ли сте при вас тази разлика в различните части от месеца?

Want to share?

Leave a Reply

Close Menu