Diana off Duty

Какво правя с ненужните си дрехи + мнение за RemixBag

remixbag-ненужни-дрехи-дарение

Какво правя с ненужните си дрехи + мнение за RemixBag

Харесвам remix.bg – намирала съм си хубави неща и продължавам да ги препоръчвам на хора. Пл’с е и че нещата винаги идват в почти перфектно състояние. Но няма смисъл да го захаросвам – не харесвам услугата RemixBag изобщо. В следващите редове ще ви обясня точно защо за мен тази услуга по-скоро ми носи усещане за недоверие и ще ви препоръчам други, много по-смислени неща, които можете да свършите с дрехите, които сте мислили да пращате натам в два варианта:

1. Ако стават за носене

2. Ако не стават за носене

Тази статия не е спонсорирана. За повече информация за спонсорираното съдържание и продуктите в блога – отидете в секция ‘за мен и блога‘.

какво представлява Remix bag

Remix Bag е услуга, която по принцип би трябвало да ви помогне да се отървете от ненужни дрехи, които са в добро състояние. Изпращате дрехите от комфорта на собствения си дом, те ги оценяват и одобрените артикули отиват на сайта, като вие получавате малка комисионна от това. Звучи супер.

Да, обаче, има прекалено голяма неяснота около това какво точно се приема, защо не се приема и отказват да кажат какъв е бил проблемът, защото ‘нямаме такава услуга’.

какво трябва да знаете?

1. Не се одобряват скъсани, лекьосани, разнищени и т.н. дрехи, което за мен е нормално и очаквано. Ако искате да направите пари от нещо немърливо – това е ваш проблем.

2. Казват ви, че дрехите трябва да бъдат на практика нови, като никъде не споменават какво точно означава това. Изпратих абсолютно неносена, актуална за сезона блуза, на която само беше махнат етикета и тя не беше одобрена

3. Услугата е безплатна, но ако искате да си получите обратно дрехите, ще заплатите двойна доставка. Разбираемо, не ги виня. 

4. Приемат само определени марки. Има калкулатор на сайта, за да видите горе-долу колко пари ще получите от определена дреха спрямо вида и марката. Не одобряват марки, които реално съм виждала на сайта, не приемат и неща без марка. 

5. Определянето на цената никъде не е описано, никъде не ви се казва защо даден (подчертавам: нов, с етикет) артикул е одобрен на 20лв, въпреки че в магазина струва 300лв. 

6. Приемат уж главно актуални дрехи и според сезона, но освен, че на сайта има страшно много дрехи, които не са били актуални от 2005та насам, съм виждала и летни рокли през зимата. Ще ме прощават.

7. За капак на всичко, не одобряват нищо, чиято стойност те приемат, че е под 20лв. Отново – как точно приемат, че е под 20лв – никой не знае. 

моят опит.

Изпратих 2 пълни торби. Въпреки че го правят много удобно като цяло, за мен е абсолютно ненужна услуга, освен ако не търсите просто лесен рециклаж. 

Въпреки че ако трябва да съм напълно честна, процедурата, несигурността около нея и просто целият сайт оставят усещането, че тези дрехи ще бъдат качени в един момент, просто вие няма да получите комисионна от тях. 

Имайки предвид, че често на сайта съм виждала неща с етикет “използвано” на цена много близка до тази в магазина, за мен цялата процедура и условията около нея са странни. Чела съм също как приемат дрехи с етикети на стойност хиляди, като ги одобряват на под 3% от реалната стойност.

Най-общо казано бих я описала като “Добра идея за система, но с ненужно завишени и неточно определени изисквания, които не отговарят с наличните за продажба артикули“. Любимо ми еизискването “Други проблеми, които според нашия екип правят продукта негоден за продажба.” Какви са те – няма как да разберете.

какво да направим, ако имаме дрехи, които няма да носим повече?

1. Ако са годни за носене

1. дайте ги на шивач

Ако са ви леко големи или леко малки, но все още си ги харесвате – дайте ги на шивач и си ги носете. Повярвайте ми, ще ви излезе много по-евтино, отколкото да си вземете нови.

Също може да ги прекроите. Тоест, да ги използвате за плат и да си направите нещо, което бихте носили от тях. В този случай дори някакво леко зацапване на определени места не би било проблем 🙂

2. Дарете ги на подходящо място

Ако дрехите са годни за носене – дарете ги на подходящо за целта място, като се запознаете с условията. БЧК имат контейнери из страната, в които можете да оставите запечатани торби с дрехи за дарение (въпреки че има слухове, че се препродават на магазини втора употреба. Нямам директен поглед над нещата и не мога да потвърдя дали това е, или не е така.) Има и страшно много групи във фейсбук, в които можете да помагнете на хора в нужда.

3. разменете ги с приятелки

Направете си ‘разпродажба’ с приятелки и просто си разменете дрехи. Имам много дрехи, които съм взела от приятелки, защото са решили, че те няма да ги носят.

4. продайте ги

Ако все пак не искате да се отървавате безплатно от тях – продайте ги във Facebook страница като Mix&Match, In&Out, Разчиствам гардероба си и т.н. или дори в OLX. Моля, имайте предвид, че все пак трябва да изглеждат добре и това не трябва да се превръща в търговия. Все пак са носените ви дрехи. Идеята на този тип групи е да са по-скоро да сме си полезни, а не да се отървем от всяка дреха, които имаме. 

2. Ако не са годни за носене

В този случай ще трябва да погледнете дали стават за рециклиране, или не. Имайте предвид, че изхвърлянето на дрехи в контейнерите за общи отпадъци води до замърсяване на околната среда.

Ако дрехите стават за рециклиране – TexCycle.bg, магазини Мания, H&M, Zara предлагат добри условия за това. Имайте предвид, че дрехите трябва да са чисти, за да могат да бъдат рециклирани. Отново казвам – това е единственият случай, в който услугата RemixBag е страхотна.

Ако дрехите не стават нито за носене, нито за рециклиране – използвайте ги за парцали. Хем сте еко, хем ви вършат работа. Препоръчвам за тази цел да използвате само тези, които са от 100% памук, защото изкуствените материи просто не вършат толкова добра работа (стари чаршафи и калъфки при мен стават директно на парцали).

какво правите с ненужните си дрехи?

Want to share?

Leave a Reply

Close Menu