Diana off Duty

Лефкада, Гърция – информация и снимки

lefkada photo guide dianaoffduty

Лефкада, Гърция – информация и снимки

Лефкада. Лазурно синя вода и множество камъни вместо пясък. Скали и морски таралежи. И въпреки че краката ме болят и трябва да нося безумни обувки за плуване, за да мога изобщо да стигна до водата, пак искам да се връщам постоянно.

Не съм от най-големите пътешественици. Странно за един стрелец, знам. Харесвам нови неща, но най-харесвам да съм си вкъщи. И когато намеря друго място, което се усеща като ‘вкъщи’, искам да се връщам постоянно. Така стана с Лефкада през 2016та, затова се върнахме през 2021 – много по-късно, отколкото ни се искаше. Но важното е, че се върнахме. Този път бяхме и с приятна компания дори.

През границата минаването беше сравнително бавно за през седмицата (тръгнахме в четвъртък) – чакахме около 2 часа. Ваксинирани сме, така че минахме много бързо. На почти всички неваксинирани им правиха бързи тестове на място. За влизане в страната ви трябва PLF документ, който се попълва най-рано на деня, преди датата ви на минаване на границата. 

Показвам любимите си снимки и ви разкразвам накратко за всичко.

Enjoy 🙂 

Порто Катсики е полудив плаж, до който се достига лесно с автомобил + 101 стълби до долу. Повече информация за него – в тази инстаграм публикация.

Достъпен само с лодка до миналата година, сега стигането до него е възможно и по друг начин – чрез много вървене. Дали си струв можете да видите в този инстаграм пост.

Въпреки че е сред най-красивите плажове на острова (предимство е и че има пясък), Катисма беше най-голямото разочарование за цялата ни почивка този път. Прекалено много българи, прекалено скъпи шезлонзи (15 евро за 2 шезлонга + чадър, ако не сте до водата. До водата е 20 евро, а има и по-скъпи опции). Цените в бара също бяха доста завишени. Като цяло ни излезе много солен престоя. Безспорно е красив, но…. не мисля, че си заслужаваше. За него писах малко в този пост в инстаграм.

Хванахме вечер с доста мъгла и слънцето буквално просто се скри в мъглата. Но си представям, че тук е абсолютен разкош в друга ситуация. Има и ресторант (него не го пробвахме), но съдейки по обслужването в бара… май по-скоро бих пропуснала. Цените са средни (около 10 евро са коктейлите), но обслужването беше леко тъжно. Повече в този пост в инстаграм

Преди фара, тук се е помещавал храм в името на Аполон, от който са останали само мраморните плочи, които се виждат в преден план на снимката. В този пост в инстаграм писах повече.

maganisi caves
gobluestars boat ride lefkada
maganisi cave lefkada

До пещерите се стига с лодка. Препоръчвам наемането на частна лодка, за да ви покажат абсолютно всички – има някои, които се пропускат от големите лодки, а и усещането просто е друго. Частната лодка беше скъпо удоволствие, но си заслужаваше абсолютно всяка стотинка. Повече за преживяването писах тук

ithaca

ithaki dianaoffduty
ithaki odysseus
ithaca greece
ithaca guide
ithaca odysseus dianaoffduty

Посещението на остров Итака беше много кратко и представляваше спиране за храна и много кратка разходка. Искахме да видим руините от палата на Одисей, но за съжаление нямаше как да стигнем до тях, защото са на 7км от брега и щеше да стане прекалено късно за връщането обратно. Но пък така имаме причина да се върнем отново (все едно ни трябва причина). 

задължително посетете

Искам специално да похваля отношението в ресторант Zorbas във Василики. Собственикът е страхотен и определено беше най-приятното място от цялата почивка. Според мен нивото на обслужване беше изключително дори и в сравнение с други страхотни заведения в Гърция. Храната беше прекарсна, а цените – направо народни. Страхотно място 🙂 

that's all.

Want to share?

Leave a Reply

Close Menu