Diana off Duty

ВРЕДЕН ЛИ Е PIXI GLOW TONIC ЗА КОЖАТА ВИ?

sodium hydroxide

ВРЕДЕН ЛИ Е PIXI GLOW TONIC ЗА КОЖАТА ВИ?

Не е тайна, че обичам Pixi Glow тоника.Ексфолира кожата ми чудесно и не я дразни. Или поне така си мислех. 

След като гледах един клип в YouTube осъзнах, че той всъщност дразни кожата ми, просто никога не ми е идвало на ум, че може да е от една от съставките. Дразненето е нищожно – кожата ми леко се зачервява, когато тоникът се докосне до нея, но до няколко секунди зачервяването изчезва. Но това беше достатъчно, за да изпадна в ужас. Всъщност, точните ми думи бяха “Ще се сбръчкам преди да навърша 28!” Може малко да съм пресилила нещата.

Затова започнах да чета за натриевия хидроксид и безвреден ли е в грижата за кожата. И ето какво открих,

DianaoffDuty използва affiliate links, а този продукт ми беше подарен от Pixi Beauty. 

Тази статия не е спонсорирана. Прочетете disclaimer за повече информация.

КАКВО Е НАТРИЕВИЯТ ХИДРОКСИД?

Също познат като сода каустик, натриевият хидроксид е неорганично съединение, съставено от натриеви катиони Na+ и хидроксидни аниони OH-. Има pH 13, което го прави много basic same и е разтворим във вода. Използва се в козметиката и продуктите за лична хигиена, но също така се използва в сапуни, почистващи препарати, вода за пиене, както и други продукти, включително и в препаратите за отпушване на канали. Yikes.

ИЗПОЛЗВАМЕ ГО ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА КАНАЛИ. СУПЕР. А КАКВА Е РОЛЯТА МУ В КОЗМЕТИКАТА?

sodium hydroxide

Натриевият хидроксид е чудесен в регулирането на pH на продуктите. Той е алкална съставка с pH 13 и както помним дали? от часовете по химия, pH може да е между 0 и 14, като 7 е неутрално, под 7 са киселините, а над 7 са основите, които могат да бъдат и алкални. Содиевият хидроксид е алкален. Нормалното pH на кожата е леко киселинно, между 4 и 6.

Козметичните продукти по принцип съдържат много малко количество натриев хидроксид, колкото просто да регулира pH-то на продукта. 

Имайте предвид, че ако даден продукт е прекалено алкален, той може сериозно да навреди на кожата ви. Проучване на продукти за кожа е открило, че използването на прекалено алкален почистващ продукт дори само веднъж може да сериозно да наруши киселинната мантия на кожата. Колкото по-дълго използвате такъв продукт, толкова повече прецаквате кожата си.

here's the thing.

Натриевият хидроксид е вреден в някои продукти само заради хидроксидните йони.И знаете точно колко опасни са хидроксидните йони, ако знаете pH-то на продукта.

Ако pH-то е по-малко или равно на 7, то има същата концентрация на хидроксидни йони като обикновена вода. Това е напълно в реда на нещата и няма нужда от притеснение. Но трябва да внимавате pH да не е пък прекалено ниско.

Внимавайте с продукти с pH над 7 и започнете да се притеснявате, ако е над 10. Колкото по-високо е pH-то на продукта, толкова по-опасен е хидроксидът. Всичко под 10 е окей, ако е в кратък досег с кожата (тоест, ако го отмивате с вода).

PIXI GLOW TONIC Е С PH ОКОЛО 4-5.

Това означава, че продуктът не е опасен за кожата, въпреки че има натриев хидроксид в него. Мога да се успокоя сега, не разрушавам кожата си и няма да съм сбръчкана и тъжна в това не съм убедена преди да навърша 28; всичко е наред.

Проблемът с този продукт е, че натриевият хидроксид е доста високо в списъка със съставки. Заставя някъде между 3то и 5то място*, което означава, че концентрацията е по-висока ( по принцип първите 5 съставки в списъка са тези с най-висока концентрация и с всяка следваща концентрацията на съставката намаля. Тоест, ако видите ‘активната’ съставка на последно място… тя няма да бъде толкова активна.)

*На голямата ми бутилка (тази на снимките, получих я като PR от Pixi), натриевият хидроксид е на 3то място в съставките, а на 100мл опаковката, която си купих от Sephora, е на 5то място. Малко съм объркана.

но.

Натриевият хидроксид си остава дразнител. Заедно с Glycolic acid, Butylene Glycol, Hydrogentated castor oil, както и 9 други съставки от списъка. Ако кожата ви реагира остро, бих препоръчала да не го използвате. 

Тъй като моята кожата все пак реагира, ще използвам тоника докато не направя 12 месеца от отварянето му (толкова му е срока на годност според опаковката) и ще си намеря нещо без сода каустик в него. 

КАКВО МИСЛИТЕ? БИХТЕ ЛИ ПРОДЪЛЖИЛИ ДА ПОЛЗВАТЕ ТОЗИ ПРОДУКТ? ПОЛЗВАТЕ ЛИ ГО ИЗОБЩО?

Want to share?

Leave a Reply

Close Menu