Diana off Duty

СУХА И ДЕХИДРАТИРАНА КОЖА: КАК ДА ГИ РАЗЛИЧИМ

dry vs dehydrated skin

СУХА И ДЕХИДРАТИРАНА КОЖА: КАК ДА ГИ РАЗЛИЧИМ

Когато температурата се понижи, все повече хора ми казват как кожата им е станала по-суха, усещат я опъната, липсва ѝ блясък… Искам да ви кажа, че е невъзможно да промените типът кожа, който имате, защото се предава генетично. Мастните жлези или работят нормално, или не. Единственото изключение е при стареене на кожата, където с времето кожата става по-суха, защото мастните жлези започват да отделят все по-малко и по-малко себум. Но има разлика между тип кожа, състояние на кожата и поведение на кожата. 

Сухата кожа е тип кожа, а дехидратираната кожа е състояние на кожата.Това е най-краткото обяснение, което мога да дам като за начало. Имайки това предвид, разбира се, че можекожата ви да е мазна и дехидратирата, също както може да е суха и дехидратирана или нормална и дехидратирата. Моята кожа е нормална, но дехидратирана от времето навън.

НО КАКВА Е РАЗЛИКАТА?

Сухата кожа има по-малко мастни жлези и съответно отделя по-малко себум, който е нещото, което задържа влагата в кожата. Сухата кожа се нуждае от емолиенти, които да я задържат вътре в кожата. На дехидратираната кожа ѝ липсва точно тази влага, която споменах и затова се нуждае от хидратиращи продукти, които да я добавят. 

DianaoffDuty използва affiliate links и някои от нещата може да са изпратени като PR. Това не променя мнението ми за тях. 

Тази статия не е спонсорирана. Прочетете disclaimer за повече информация.

продукти за дехидратирана кожа:

КАК ДА РАЗБЕРЕМ КАКВА Е КОЖАТА НИ?

Ако кожата ви е суха, раздразнена, опъната, лющи се, особено около веждите, носа и устата, но може и в други зони, то най-вероятно сте със суха кожа и ви трябват moisturizing съставки които ще задържат влагата в кожата.

Ако кожата ви е леко опъната, сърби ви, матова и бледа e, а не е сияйна, имате леки бръчици и тъмните кръгове са по-видими, то най-вероятно кожата ви е дехидратирана и се нуждаете от хидратиращи съставки. Дехидратираната кожа означава, че клетките ви се нуждаят от вода и ви трябват хидратращи продукти, с които да привлечете тази вода обратно в кожата. Дехидратираната кожа може да се получи от висок прием на алкохол, кафе, студено време, небалансирана диета или дори ако не пиете достатъчно вода.

КОИ СЪСТАВКИ ДА ИЗБЕРЕМ?

Хидратиращите съставки се наричат хумектанти. Те привличат вода от дермата в епидермиса. Когато влажността на въздуха е над 70%, хумектантите привличат вода и от атмосферата в епидермиса. Такива съставки са хиалуронова киселина,бутилен гликолглицеринпропилен гликол и други. 
Скорошни проучвания показват, че глицеринът помага в разграждането на връзката между клетките (corneodesmosome). Крайният резултат от това е по-добра подмяна на клетките на кожата и съответно по-гладка кожа.

mixa hyalurogel serum

ЕМОЛИЕНТИТЕ СЕ РАЗДЕЛЯТ НА ДВЕ КАТЕГОРИИ - ЕМОЛИЕНТИ И ОКЛУЗИВНИ ВЕЩЕСТВА.

Оклузивните вещества увеличават водата в кожата като забавят изпаряването на вода от повърхността на кожата. Тези съставки често са мазни и са най-ефективни, когато се използват върху влажна кожа. В тази категория спадат съставки като сквален, който е естествен лубрикант; минерални масла, които са с приятна текстура, но не са от най-ефективните оклузиви; ланолин, който е скъп и е възможно да раздразни кожата; силикони които не са мазни, но имат лимитирани подхранващи свойства. Често ги добавят към вазелина, за да го направят по-малко мазен. А везелинът, нежду другото, е един от най-ефективните примери на тази група.

Емолиентите са съставки, които остават в най-външния слой на епидермиса (който се състои от 5 слоя, ако помните от часовете по биология), където вършат работата на лубрикант. Те са тези, които поддържат мекия и гладък вид на кожата. За емолиентите често се казва, че ‘запълват празнините’ между мъртвите клетки. Типът емолиент, който се използва в крема, играе много важна рокля в усещането за мекота на кожата след нанасяне. Такива съставки са ланолин (дам, едновременно оклузив и емолиент!), рициново масломасло от жожоба.

продукти за суха кожа:

КАКВО ДРУГО?

Въпреки че една от причините, която стои зад дехидратираната кожа, е количеството вода, което пиете на ден, пиенето на вода няма да излекува дехидратираната кожа като с магическа пръчка. Не казвам, че е все тая и няма да свърши никаква работа, просто казвам, че не можете да борите дехидратирана кожа само с пиене на вода. Водата все пак носи големи ползи на кожата и тялото и въпреки че може да подобри състоянието на кожата ви, не е решение.

Хидратиращите съставки са полезни за всички типове кожа. Никога няма да ме чуете да казвам, че кожата ви е прекалено хидратирана, но има такова нещо като прекалена хидратация. Нарича се кожна мацерация и прави кожата по-слажа. Подобно е на когато прекарваме твърде много време под душа или в басейн и ни се набръчкат пръстите.

А ВАШАТА КОЖА ДЕХИДРАТИРАНА ЛИ Е? НАУЧИХТЕ ЛИ НЕЩО ИНТЕРЕСНО?

Want to share?

Leave a Reply

Close Menu