Diana off Duty

Можете да изперете почти всяка дреха вкъщи. Да, дори и онези, които са само за химическо.

how to wash dry clean only clothes

Можете да изперете почти всяка дреха вкъщи. Да, дори и онези, които са само за химическо.

Знаете ли, че повечето дрехи, на които пише, че са само за химическо чистене, всъщност съвсем спокойно можете да си ги изперете у дома? Някои се нуждаят от малко повече вимание, други пък не са нищо кой знае колко особено. Нужно ви е само да знаете материята и някои специфики на дрехата.

Наскоро си говорих с моя приятелка (здрасти, Теди), която ми спомена, че има копринена риза, която трябва да занесе на химическо. И така се сетих, че всъщност хората не ги мързи колкото мен и всъщност си носят дрехите на химическо. Не и аз. Има много малко дрехи, които не си оправям сама вкъщи. Не мисля, че някой може да си представи колко нямам доверие на хората, защото съм чувала много хорър истории с прецакани дрехи от химическо. Ако някой ще ми развали дрехите, това ще съм аз. Поне да нямам кого да обвинявам. 

Ениуей. 

Независимо дали е защото нямате време, или просто не ви се дават пари за химическо, ето как да си изперете повечето дрехи у дома.

КОГАТО РЕШАВАМ ДАЛИ НЕЩО ТРЯБВА ДА ГО ЗАНЕСА ДО ХИМИЧЕСКОТО СЕ ПИТАМ ТЕЗИ ВЪПРОСИ:

  • Има ли петна?
  • Обемно ли е? (палта, зимни якета и подобни)
  • Структурирано ли е? (вълнени и ленени сака, например)
  • Платът с десен ли е (кариран, раиран, whatever) и някой от цветовете пуска ли цвят?

ИМА ЛИ ПЕТНА?

Повечето петна могат да бъдат премахнати и вкъщи, ако сте достатъчно смели (лятото махнах червена боя за коса от копринен потник сама), но ако не сте сигурни, бих препоръчала да отидете при професионалист, защото много лесно бихте могли да си развалите дрехата. Аз лично гледам да ги махам сама, ако са на по-незабележими места и съм ги хванала докато са ‘пресни’. Всъщност, единственото петно, което ми се е налагало да махам от по-специфична дреха, е точно това от червена боя за коса. Него го махнах като накиснах петното в разтвор от вода и течен сапун (само това имах около мен тогава, препоръчвам да използвате по-нежни препарати). Вкъщи го изпрах по долуописания начин. Ако не бях реагирала толкова бързо, едва ли щях да успея да го махна. Всеки, който е работил с червена боя за коса някога, знае какво имам предвид.

DianaoffDuty използва affiliate links и някои от нещата може да са изпратени като PR. Това не променя мнението ми за тях. 

Тази статия не е спонсорирана. Прочетете disclaimer за повече информация.

ОБЕМНО ЛИ Е? (ПАЛТА, ЗИМНИ ЯКЕТА И ПОДОБНИ)

Със зимните якета и палтата изобщо не се занимавам вкъщи. Прекалено тежки са, много голяма занимавка са и съхнат страшно бавно. Ако имат някое петно – старая се да го премахна на момента сама и след това на химическо, а ако им няма нищо – освежавам ги с химическо.

СТРУКТУРИРАНО ЛИ Е? (ВЪЛНЕНИ И ЛЕНЕНИ САКА, КАКТО И НЕЩА С ПОДПЛЪНКИ НА РАМЕНЕТЕ)

Най-доброто решение за структурираните ви дрехи, като сака и палта с подплънки на раменете е или да ги дадете на химическо, или изобщо да не ги перете. По принцип за този тип дрехи се препоръчва да се третират само петната и да не се перат изцяло. В зависимост от материята, този тип или ги пера вкъщи на ръчно пране на пералнята (изкуствените материи, както и ленени сака и панталони), или с метода, който ви казвам малко по-надолу (естествените материи).

ВИНАГИ ПРОВЕРЯВАЙТЕ ДАЛИ ЦВЕТОВЕТЕ ПУСКАТ.

Не мога да ви обясня колко е важно това. Особено за копринени или шарени дрехи. Много лесно можете да прецакате дрехата или дори всичко, с което сте я сложили за пране.

КАК ДА ТЕСТВАМЕ ДАЛИ ДРЕХАТА ЩЕ ПУСНЕ БОЯ?

Ако е един цвят, просто го изперете с подобни цветове – тъмно с тъмно, светло със светло. Ако по дрехата има повече от един цвят, например е раирана, карирана, на точки или има интересен десен, следва да направите това:

Вземете някое незабележимо място, като подгъва, и го потопете в топла вода. Ако не можете да го потопите, то намокрете бяло парче плат и разтъркайте леко. Ако водата или парчето плат се оцветят, то най-добре изперете дрехата отделно и много внимателно, особено ако цветовете са контрастни. Ако са, бихте рискували цветовете да се размият точно на границата между тях. 

КАК ПЕРА ДРЕХИ ОТ КОПРИНА, ВЪЛНА И КАШМИР.

Ако има петно – първо премахвате него и след това продължавате. 

Ако няма – обръщате дрехата с лицевата страна навътре и разпенвате малко нежен перилен препарат в студена вода. Можете да използвате и бебешки шампоан, като аз съм ползвала дори хидратиращия ми шампоан на Moroccan oil, както и нормален течен препарат на Ariel за цветни дрехи – и двете се справят чудесно. 

След това потапяте дрехата изцяло под водата и я оставяте около 30 минути. Леко я развъртете във водата, без да търкате, може да я натиснете няколко пъти. Изплаквате със студена вода, докато водата вече е чиста.

Не изстисквайте, въртете или каквито и да било грубости. Само натиснете дрехата между ръцете си или на мивката, за да падне по-голямата част от водата от нея. След това поставете върху чиста и суха хавлия и навийте хавлията заедно с дрехата, за да изцедите още вода. Накрая е най-добре да я поставите да изсъхне в изходната форма, а не да я закачате, особено за вълнени неща. Ако ги закачите рискувате водата да натежи и да развалите формата на дрехата. Аз ги оставям в легнало положение върху простора. 

вкъщи ли перете по-специфичните материи или предпочитате да ги дадете на професионалист?

Want to share?

Leave a Reply

Close Menu